Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Požár národního parku

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Dne 12.5.2000 Května okolo šesté hodiny se městem Rumburk rozzvučela hasičská, vše ohlušující siréna, která už sama o sobě dává najevo, že něco není v takovém pořádku, v jakém by mělo být. Podobně tomu bylo i ve většině ostatních měst tohoto výběžku. Příčinou všeho tohoto rámusu byl rozsáhlý lesní požár, teprve nedávno vyhlášeného, Národního Parku České Švýcarsko. Jednalo se požár o pozemní (spadané jehličí a větve), nikoli o oheň v korunách stromů což je, asi jediné pozitivum celé věci. Na hašení ohně se podílelo několik Hasičských záchranných stanic a několik Sborů dobrovolných hasičů. Největším problémem byl prakticky neschůdný terén, stejně tak ovšem práci hasičům ztěžoval silný vítr a naprosto nedostačující vodní zdroj. Všechny právě uvedené skutečnosti měly za následek, že hasiči musely první den pozdě v noci opustit nelokalizovaný požár. Druhý den se pokračovalo hned s rozedněním, tedy asi okolo čtvrté hodiny ranní, v hašení. Právě v tomto dni byl oheň lokalizován a dovolil hasičům strávit klidnou noc. Třetí den se prováděli již pouze dohašovací práce, které si však také vyžádaly nejméně dvanáct hodin nepřetržité práce, asi deseti hasičských sborů. Celkem si tedy lesní požár vyžádal tři dny intenzivního snažení hasičů.
Nejen že požár závažně poničil nesmírné přírodní bohatství, ale navíc dočasně znemožnil turistům vstup do všech lesů celého nár. parku( toto omezení stále platí). Když o několik dní později vzplál les podruhé, byla situace obdobná, jediným rozdílem byl fakt, že tentokrát vydal OÚ Děčín zákaz vstupu do lesa v rámci celého okresu.
Příčinou všech těchto nepříjemností jsou zcela jistě nedbalí turisté, kteří nevědí jak se v, možná nejkrásnějším parku ČR chovat. Důsledek celé věci je však daleko smutnější než-li jeho příčina, příroda ztratila kus svého přenádherného bohatství a my lidé jsme přišli o možnost krásného pohledu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT